Zdravstvena ustanova SC ”Dr Brkić”

svoju uspješnu priču, privatne medicinske prakse, počinje još 2006. godine u svom prvom sjedištu, u Ulici Vojvode Mišića br. 9 u Doboju. Kao jedan od najmodernije opremljenih dijagnostičkih centara svoje prve korake korača kao Specijalistička ambulanta za kompjuteriziranu tomografiju sa najsavremenijim dijagnostičkim metodama i opremom (magnetna rezonanca, CT skener (spiralni), koIor dopler ultrazvučni aparat, rendgen, ortopan, stomatološki intraoralni rendgen, kardiološki ultrazvuk, holter — EKG, holter — krvnog pritiska…). I sve tako do paklenog 15. maja 2014. godine, kada je rijeka Bosna, izlivši iz svojih skuta na grad Doboj mračnu količinu vode, poharala i opustošila skoro sve!
Specijalistička ambulanta “Dr Brkić” potpuno je devastirana i sva oprema uništena. Nad takvim prizorom, kada u samo nekoliko sati voda proguta godine čovjekovoga rada i stvaranja, kad u nepovrat odnese ono što je bilo egzistencija cijele porodice, ono u šta se uloži svaki atom bića čovjeka – pregaoca, najčešće se klone duhom. Dušu poplavi beznađe, baš kao i vode koje poharaše Doboj.

No, dr. Jovica Brkić, specijalista radiologije, vlasnik Specijalističke ambulante ``Dr Brkić`` i ordinirajući ljekar, ne samo što se nije dao takvim osjećajima, već se k'o ptica Feniks, podigao iz sopstvenog pepela. Legenda kaže da iz pepela izranja mladi Feniks, da svoj pepeo pretvara u jaje iz kojeg se rađa novi život, novi Feniks...

Za nepunih sedam mjeseci nakon nesretnog događaja, na novoj lokaciji, niče novi i veći centar, sada pod nazivom ZDRAVSTVENA USTANOVA SPECIJALISTIČKI CENTAR “Dr BRKIĆ”, koji počinje sa radom već 5. decembra 2014. godine. Prostire se na oko 650 metara kvadratnih i smješten je u Rudanci, pored magistralnog puta M-17, na adresi Bukovica Mala bb, prostor bivše “Nove Forme”.

``Cilj izgradnje jednog ovakvog specijalističkog centra jeste da za grad Doboj, opštinu i regiju, napravimo jednu zdravstvenu ustanovu u kojoj će se dobar dio zdravstvenih usluga i dijagnostičkih procedura obaviti na jednom mjestu, jer pravovremena i tačna dijagnoza je zapravo sprečavanje razvoja bolesti``

— rekao nam je dr Brkić i naglasio da je za novi centar nabavljena nova, savremena dijagnostička oprema i tehnika.

ZU SC Dr Brkić, pacijentima nudi veliki dijapazon usluga zdravstvene zaštite

  • RADIOLOŠKE
  • LABORATORIJSKE
  • PORODIČNE MEDICINE koje su ugovorene sa Fondom zdravstvene zaštite RS.
  • FIZIJATRIJSKE USLUGE
  • konsultantske usluge STRUČNJAKA  iz
   • pulmologije,
   • kardiologije,
   • neuropsihijatrije,
   • interne medicine,
   • ginekologije,
   • dermatovenerologije,
   • onkologije,
   • hirurgije,
   • ORL (uho-grlo-nos) ,
   • te nuklearne medicine za liječenje bolesti štitne žlijezde.

Trenutno kod nas ordinira 25 doktora specijalista.

RADIOLOGIJA

kao dijagnostička metoda u medicini, prije svega, podrazumijeva snimanje uz pomoć rendgenskih zraka. No, radiologija podrazumijeva i ultrazvuk, magnetnu rezonancu, CT… To su tzv. imidžing metode dijagnostika.

Pojava kompjuterske tehnologije i era tzv. neinvazivne-neagresivne medicinske dijagnostike, učinili su napredak medicine ravan njenom napretku kroz čitavu medicinsku istoriju. Ta revolucija oličena je u nizu tehnoloških, vrlo sofisticiranih metoda koje pružaju sve dublji i detaljniji uvid u ljudsko tijelo i sve preciznije podatke o njegovim patološkim stanjima. Kompjuterska tehnologija omogućava posebnu anatomsku vizuelizaciju,tzv anatomiju presjeka.

Ova tehnika je zastupljena u svim uređajima za medicinsko slikanje, pri čemu se kombinacijom različitih ravni presjeka dobija trodimenzionalni uvid u lokaciju i izgled oboljelog dijela organa ili tkiva. Medicinski imidžing, kakav danas poznajemo, datira još od otkrića X-zraka, pa sve do današnjih najsavremenijih tehnika koje su sposobne da prikažu i metabolička stanja organskih tkiva.

“Naš centar raspolaže savremenom dijagnostičkom opremom za uspostavljanje rane i korektne dijagnoze. Tu je veoma moćni 64-SLAJSNI CT-SKENER kojim se vrši multidetektorska (ili multi-slajsna) kompjuterizovana tomografija, koja daje veoma detaljne i precizne prikaze mekih tkiva, krvnih sudova i kostiju glave, vrata, grudnog koša, abdomena, karlice, gornjih i donjih ekstremiteta…Takođe, omogućava kompletni neinvazivni pregled krvnih sudova (angiografiju) u trajanju od samo nekoliko sekundi, da zamijeni invazivnu kolonoskopiju koja je kod nekih pacijenata kontraindikovana. Kompjuterizovana tomografija sa 64-slajsnim CT skenerom je najčešće indikovana kod sumnje na tumor iIi lokalizovanu infekciju (apsces), kod sumnje na trombozu krvnog suda, aneurizmu, krvarenje, traume i sumnje na unutrašnje krvarenje…”, kazao je dr Brkić i dodao da se u centru koristi i MAGNETNA REZONANCA, aparat sa jačinom magnetnog polja od 1,5T (Tesla) pomoću kojeg ljekari mogu prilično jasno da “zavire” u osjetljive unutrašnje strukture organizma te da dobiju jasan uvid u oštećenja, tumore, anomalije…

Tu je i klasičan RENDGEN, zatim ULTRAZVUK — kojim se radi i ultrazvuk srca i transkranijalni dopler kojim se mjeri brzina protoka krvi kroz krvne žile mozga. Radi se i ORTOPAN (snimak vilice) te MAMOGRAFIJA.

LABORATORIJA

U LABORATORIJI ZU SC “Dr Brkić”, radi se kompletna biohemijska i hematološka analiza, hormonski testovi i tumor markeri. Radi se i alergo-testiranje putem krvi na dvije vrste alergena – inhalatorne i alergene iz hrane.

PORODIČNA MEDICINA

PORODIČNA MEDICINA je mjesto prvog kontakta pacijenta sa sistemom zdravstvene zaštite. Od samog početka rada, u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u dvije ambulante, dva tima porodične medicine broje preko 3000 pacijenata , pacijentima pružaju usluge iz svoje oblasti i pokrivaju prostor djelovanja od 08-16h.

FIZIKALNE TERAPIJE

Odjeljenje FIZIKALNE TERAPIJE, koje privatno pruža usluge pregleda fizijatra i primjenu preporučene fizikalne terapije: primjena magneta, dd-struja, if- struja, terapije galvanskim strujama, ultrazvučne terapije i kineziterapije. Osim toga, pružaju se usluge manuelne i toplotne masaže uz pomoć ceragem kreveta za masažu. U ovom odjeljenju, pored drugih neophodnih aparata, nalazi se i aparat OSTEOCORE, na kojem se radi osteodenzitometrija, DEXA (metoda mjerenja gustine koštane mase X-zracima), a koja predstavlja “zlatni standard” za dijagnozu osteoporoze.

 

U novom, modemom ambijentu ZU SC “Dr Brkić”, pacijenti mogu da dobiju najkompetentnije usluge na jednom mjestu.

“Kada pacijent prvi put dođe u našu ustanovu, dobije svoj ID broj pod kojim su zavedeni njegovi lični podaci, svi dijagnostički nalazi, sve slike i snimci urađeni u našoj ustanovi. To čini njegovu elektronsku medicinsku arhivu i samo klikom na taj ID broj, podižemo elektronsku arhivu i koristimo, prije svega za upoređivanje, što je veoma važno kod praćenja toka određenih bolesti. Ubrzani razvoj tehnike i tehnologije neumitno tjera na ubrzani razvoj i radiologije. Trudimo se da sve novo što se pojavi na tržištu iz oblasti digitalizacije što prije nabavimo, da usvojimo i naučimo da sa tim radimo. Modema tehnologija omogućila je izradu posebnih dijagnostičkih monitora sa jakom rezolucijom, što daje mogućnost za što bolju interpretaciju slike i naravno, precizniju dijagnozu. Dalje, novi hard-diskovi, koje i mi imamo, izrazito su velikog kapaciteta i imaju mogućnost arhiviranja velikog broja slika, a da se ne mora vršiti njihova kompresija, s obzirom na to da one pri arhiviranju troše mnogo memorije. Ne mogu a da ne pomenem i teleradiologiju, koju je takođe omogućio tehnološki razvoj, a koju i mi koristimo u želji da nalazi i dijagnoze naših pacijenata budu što korektniji i precizniji. Radi se o mogućnosti da dijagnostičke rendgenske slike putem digitalne tehnologije proslijedimo u druge centre na velikoj udaljenosti na interpretaciju te tako možemo da napravimo konzilijum on-lajn, što mi i činimo sa timom doktora iz Beograda”, sa zadovoljstvom govori dr. Brkić i ne skriva da je veliki zaljubljenik u savremenu tehniku i tehnologiju i da strasno prati zbivanja na tom polju.

SPECIJALISTIČKO - KONSULTANTSKI PREGLEDI

” Ova ZU je u želji da pacijentima omogući što širi dijapazon zdravstvenih usluga, organizovala i konsultantske preglede vrsnih stručnjaka iz svojih oblasti koji nas posjećuju jednom ili više puta mjesečno.. Za pulmološke probleme pacijenata ordinira dr. Neđo Mitrović, kardiološke dr. Larisa Vasiljević, neuropsihijatrijske dr. Milovan Savić, intemističke dr. Milan Blagojević, ginekološke prim. dr. Zlatan Marković, reumatološke dr Marina Vukčević, ORL probleme dr. Željko Simić, probleme štitne žlijezde – specijalista nuklearne medicine dr. Nenad Laketić iz Centra za štitnu žlijezdu “Čigota” – Zlatibor, onkološke – tim ljekara iz Banja Luke dr Radmila Rašeta, dr Zdenka Gojković i dr Ivanka Rakita. Za pregled krvnih sudova glave i vrata (TCCD transkranijalni dopler, dopler karotidnih arterija) zadužena je dr Zdenka Krivokuća.” Za hirurske preglede posjećuje nas dr Aleksandar Subotić koji radi preglede endoskopom ( gastroskopija i kolonoskopija). A za neurološki kompleksan pregled EMNG posjećuje nas prof dr. Osman Sinanović iz Tuzle. “

U želji da ugodi pacijentima i omogući da na jednom mjestu dobiju što potpuniju i sveobuhvatniju uslugu, ova ustanova je na samom ulazu u centar smjestila i apoteku.Tako pacijenti svoje potrebe za medikamentima mogu da podmire u apotekarskoj jedinici “Tilija”, u kojoj se lijekovi mogu izdavati i na recept.

ZU SC ``Dr. Brkić`` i njen vlasnik dr. Jovica Brkić, svojom ozbiljnošću i odgovornom komunikacijom sa svojim pacijentima i saradnicima, izgradili su imidž kojem se može vjerovati i u čiju poslovnost se može pouzdati. Tome doprinosi dobra organizacija i zreli poslovni potezi, koji su evidentno, svojstveni dr. Brkiću, čovjeku vanredne snage i energije koju ne štedi.